Inversió i gestió en àrees logístiques i industrials


Vista aèria d’una nau a ProLogis Park Penedès, situat a la localitat de Santa Oliva, a Tarragona, és un dels nous espais per a activitats logístiques
i industrials a Catalunya.

Diverses entitats públiques i privades han endegat diferents programes per facilitar la implantació de les empreses en àrees específiques per a l’activitat econòmica, industrial i logística, així com per cercar i desenvolupar noves àrees que permetin garantir la demanda de sòl en el futur proper.



L’Institut Català del Sòl


L’Institut Català del Sòl (Incasòl) és l’ens públic de la Generalitat de Catalunya adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat que s’ocupa de la promoció de sòl per activitats econòmiques, amb la finalitat de potenciar la competitivitat del país i modular l’oferta, de manera que contribueixi a l’equilibri territorial.

El programa de l’Incasòl preveu la incorporació de 3.600 noves hectàrees de sòl per activitats econòmiques, amb capacitat per generar llocs de treball. Aquest desenvolupament reforça la concentració i l’equilibri de l’activitat productiva en el territori, i evita la dispersió de sectors de dimensions reduïdes.

Per facilitar la implantació d’empreses en les noves àrees o bé ampliar la de les que ja estan en funcionament, el pla de comercialització de l’estoc de l’Incasòl està orientat a les necessitats del client, ofereix beneficis econòmics directes, millores contractuals i noves modalitats del producte final amb la finalitat de dinamitzar l’economia de Catalunya.



El Consorci de Parcs Logístics


L’Autoritat Portuària de Barcelona i la corporació Abertis són els impulsors del Consorci de Parcs Logístics de Catalunya (CPL). Entre d’altres actius, CPL compta amb la ZAL Toulouse, al sud de França, i amb Abertis Logisticspark Penedès, a Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona).

En l’àmbit logístic, el Consorci de Parcs Logístics preveu desenvolupar nous projectes d’inversió a Catalunya i al sud de França, concretament a les regions del Languedoc-Roussillon i Midi-Pyrénées.



Nous espais per a activitats logístiques i industrials


Tant les entitats públiques com les privades dedicades a la construcció, gestió i comercialització d’espais logístics i industrials continuen promocionant, malgrat els ajustaments de la demanda sorgits arran de la crisi econòmica internacional, noves àrees per a aquestes activitats.

D’una banda, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona té planificats diversos espais, com el polígon industrial de Bellpuig, de 70 ha, al terme municipal de Bellpuig, comarca del Pla d’Urgell, a 122 km de Barcelona i a 35 km de Lleida, en les quals preveu promoure-hi un parc d’activitats industrials, logístiques i terciàries.

El Consorci també està planificant el Polígon Industrial de Callús, de 83 ha, on s’hi desenvoluparà una nova àrea d’activitats econòmiques en una zona localitzada a sis quilòmetres de Manresa i a setanta de Barcelona. El polígon industrial d’Òdena, amb una oferta de 91 ha, i el del Pla de Santa Maria, de 33 ha i a dos quilòmetres de Tarragona, són altres dels projectes planificats.

El mateix Consorci també ha adquirit a la comarca del Vallès Occidental 65.840 m2 per a naus industrials i comercials adaptades a la demanda de les petites i mitjanes empreses a Can Guitard, una zona integrada a l’entramat urbà de Terrassa.

Pel que fa a la iniciativa privada, destaquen l’activitat de les companyies Abertis i ProLogis. De fet, els parcs de la corporació Abertis es caracteritzen per oferir naus sostenibles d’última generació i per disposar d’una bona accessibilitat a les principals xarxes viàries i d’una gamma àmplia de serveis, amb la qual cosa poden acollir empreses de dimensions ben diferents i que desenvolupen distintes activitats logístiques.

Un dels parcs d’aquesta corporació és Abertis Logisticspark Penedès, situat a la rodalia de Sant Sadurní d’Anoia, a la comarca de l’Alt Penedès, i que ocupa una superfície de 14 ha.

Per la seva banda, la multinacional nord-americana ProLogis desenvolupa quatre projectes a Catalunya:


– ProLogis Park Sant Boi, a Sant Boi de Llobregat, es troba a quatre quilòmetres de l’aeroport de Barcelona-El Prat i a sis de la Zona Franca de Barcelona i de la ZAL del port.

– ProLogis Park Penedès es troba a la localitat de Santa Oliva, a Tarragona, i té accés directe a l’AP-2.

– ProLogis Park Valls està a vint quilòmetres del port de Tarragona i de l’aeroport de Reus. És un parc constituït per dos grans magatzems divisibles que poden albergar diferents necessitats de superfícies, des dels 6.000 als 42.000 m2.

– ProLogis Park Sallent està situat al Polígon Industrial Plans de la Sala de Sallent, amb 22.848 m2, molt proper a Manresa, a la comarca del Bages, amb unes bones connexions amb Barcelona i cap a Saragossa i Madrid.