Centres de distribució urbana


El Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna està situat en un enclavament logístic privilegiat
que afavoreix la importació i exportació de fruites i hortalisses des de i cap
a diversos llocs del món, així com la seva redistribució a la resta d’Espanya.

Són les plataformes o mercats centrals que nodreixen el comerç al detall del territori i també els mercats municipals i el canal horeca de les seves àrees d’influència.

El mercat central més important de Catalunya és Mercabarna, de titularitat pública. Lleida, Tarragona, Girona i la comarca del Vallès també compten amb aquest tipus de plataformes, tot i que de dimensions menors.



Mercabarna


És el polígon alimentari de 90 ha de la Zona Franca de Barcelona, on es concentren unes 700 empreses especialitzades en la comercialització de producte fresc. Està estratègicament situat al centre de la principal àrea logística de Catalunya, a només 10 km del centre de Barcelona i envoltat de les principals infraestructures de transport terrestre (xarxa d’autopistes i estacions ferroviàries de Can Tunis i Morrot), marítim (port de Barcelona), aeri (aeroport de Barcelona-El Prat) i logístiques i industrials (Zona d’Activitats Logístiques, Zona Franca de Barcelona i polígon Pratenc). Aquesta ubicació privilegiada li proporciona tot un seguit d’avantatges logístics i de transport indispensables, tenint en compte que la qualitat dels productes frescos que s’hi comercialitzen disminueix amb el pas de les hores i que aquests tenen, cada cop més, orígens i destinacions més allunyats. De fet, els productes de Mercabarna es distribueixen a tot Espanya i a nombrosos països del món, malgrat que l’àrea d’influència més immediata, on resideixen més de deu milions de persones, abasta tot Catalunya, el nord de la Comunitat Valenciana, una franja d’Aragó, les Illes Balears, Andorra, el sud de França i el nord d’Itàlia.

Més de 350 empreses especialitzades conformen la Zona d’Activitats Complementàries (ZAC) de Mercabarna, que ocupa la meitat de la seva superfície, dedicaes a l’elaboració de quartes gammes, com la manipulació de fruites
i hortalisses.

El recinte de Mercabarna aglutina els mercats majoristes de producte fresc de Barcelona (Mercat Central de Fruites i Hortalisses, Mercat Central del Peix i Mercabarna-flor), l’Escorxador de la ciutat i nombroses empreses d’elaboració, comerç, distribució, importació i exportació de productes frescos i congelats, situades en el que s’anomena la Zona d’Activitats Complementàries (ZAC).

El Mercat Central de Fruites i Hortalisses disposa de 230.000 m2 distribuïts en set naus, on operen unes 160 empreses que comercialitzen, anualment, més d’un milió de tones de fruites i hortalisses. El Mercat Central del Peix ocupa uns 30.000 m2, en els quals hi ha més de 50 empreses majoristes. Disposa de sales de manipulació i d’espais de temperatura controlada per a la comercialització de congelats. S’hi comercialitzen unes 82.000 t a l’any de peix i marisc. L’Escorxador, d’uns 40.000 m2 de superfície, té dues línies de sacrifici equipades amb la més moderna tecnologia (una per a boví i equí, i una per a oví i caprí), corrals de recepció del bestiar, sales refrigerades i cambres frigorífiques per emmagatzemar. Anualment, es produeixen unes 27.000 t de carn. Mercabarna també compta amb un altre recinte, de 4,5 ha, situat a Sant Boi de Llobregat i en una petita part al Prat de Llobregat, on està ubicat Mercabarna-flor, el mercat majorista de flors, plantes i complements, on es comercialitzen a l’any 15 milions d’unitats d’aquests productes.

El desenvolupament de tot tipus d’activitats complementàries al voltant dels mercats centrals, que aporten valor afegit al producte i servei al client, constitueix un dels millors exponents de l’evolució de Mercabarna al llarg de la seva història.

La Zona d’Activitats Complementàries (ZAC) ocupa la meitat de la superfície de Mercabarna i està formada per més de 350 empreses especialitzades. Aquí hi trobem, per exemple, firmes que es dediquen a l’elaboració de quartes gammes (fruites i hortalisses pelades, rentades i tallades; peix escatat, eviscerat i tallat; broquetes de carn...), cuitors i vivers de marisc, maduradors de plàtans, manipuladors de patates, importadors i exportadors. També hi ha instal·lades les principals cadenes de fruiteries modernes del país, les plataformes de compra de la gran distribució, les cuines centrals d’empreses de càtering i una setantena d’empreses que proveeixen la restauració. A més, hi ha tot un seguit d’empreses de serveis de logística especialitzada en alimentació i de suport als usuaris, com companyies de transport, operadors logístics, grans frigorífics, laboratoris de control de qualitat, etc.

Mercabarna és el mercat central més important de Catalunya. Està situat
al centre de la seva principal àrea logística, a sols 10 km del centre de Barcelona, i envoltat d’infraestructures de transport terrestre, marítim, aeri, logístiques i industrials.

Precisament, un dels grans èxits de Mercabarna radica en aquesta gran concentració d’empreses especialitzades en aliments frescos, cosa que garanteix una oferta àmplia i variada de productes a preus competitius. A més, la concentració d’activitats agroalimentàries dins del mateix recinte afavoreix també el control higiènic i sanitari dels aliments. És per això que un equip de veterinaris de l’Agència de Salut Pública de Barcelona vetlla per garantir la seguretat alimentària.

Cada dia entren a Mercabarna uns 15.000 vehicles i hi accedeixen més de 22.000 persones, 8.000 de les quals són treballadors de les pròpies empreses. La resta són la gran varietat de compradors que vénen a proveir-s’hi (del petit comerç especialitzat, de cadenes detallistes de fruiteries, de la gran distribució, del sector de la restauració, majoristes espanyols, importadors estrangers, etc.), transportistes, empreses de serveis, entre d’altres.


Mercabarna

L’empresa pública Mercabarna, creada el 1967, és l’encarregada de la gestió de les infraestructures del polígon alimentari de Mercabarna i de Mercabarna-flor, la promoció de l’activitat econòmica, l’establiment de controls i la prestació de serveis. D’entre aquests serveis, destaca l’Àrea de Formació de Mercabarna, un centre d’aprenentatge que des de fa quasi 25 anys forma professionals del sector alimentari.

Mercabarna també posa a l’abast dels usuaris del recinte tot un seguit d’infraestructures (Punt Verd, contenidors-compactadors, etc.) per facilitar la separació i el reciclatge dels residus que genera la seva activitat comercial. Aquest sistema, pioner entre els mercats majoristes europeus, permet reciclar el 80 % dels residus.

Mercabarna també disposa d’una avançada xarxa de telecomunicacions pensada perquè els usuaris desenvolupin les activitats de comerç i distribució d’aliments frescos amb totes les garanties. Així, compta amb una xarxa de fibra òptica a tot el recinte, més de 100 antenes Wi-Fi i un sistema de telefonia IP.

Garantir als usuaris de Mercabarna la seguretat al recinte és un altre dels objectius prioritaris de la direcció del polígon alimentari. És per això que un equip d’una seixantena de professionals (controladors de mercats, agents de tràfic, agents mediambientals, supervisors d’instal·lacions...) vetlla les 24 hores del dia perquè tothom pugui treballar amb la màxima confiança i tranquil·litat.

L’estreta col·laboració que manté Mercabarna (sector públic) amb els representants de les empreses que operen en el seu recinte (sector privat) és un dels factors que fan d’aquest polígon alimentari un dels mercats més competitius del món.

Com que el model de gestió i funcionament de Mercabarna és reconegut internacionalment, la direcció transfereix la seva experiència i coneixements a altres mercats i organitzacions d’arreu del món a través del programa d’assessorament «Mercabarna Serveis Externs».



Mercolleida


És el principal mercat en origen de bestiar porcí d’Espanya i un dels més importants en el sector de vaquí, oví, fruita, cereals i farratges. Des dels seus inicis, l’any 1972, Mercolleida facilita i millora les condicions en què es fan les transaccions entre productors agraris, comerciants, indústries i operadors del sector agroalimentari. El mercat també subministra als usuaris informació de preus i les tendències i previsions del mercat referides a altres llotges, mercats en origen i centres de cotitzacions, zones de producció i mercats en destinació.

Amb més d’un miler d’operadors, empreses i particulars, Mercolleida facilita el proveïment dels centres de consum i de les indústries de transformació i afavoreix les relacions amb altres mercats exteriors.



Mercagirona


Mercagirona té com a principal client el sector del comerç detallista especialitzat. A més manté una presència destacada als mercats municipals, l’hostaleria,
la restauració i en instal·lacions com ara escoles i hospitals.

És el centre d’abastament a l’engròs de producte fresc més important de la província de Girona, i un dels seus principals eixos comercials.

El centre de venda majorista acull l’activitat d’empreses de fruites i verdures que ocupen una superfície d’uns 7.000 m2. Aquest mercat també disposa d’una zona d’exposició de productes, magatzem per a mercaderies, cambra frigorífica i molls de càrrega i descàrrega.

Comercialitza prop de 38 milions de quilos de fruita i verdura l’any, provinents principalment de Catalunya, seguida de la Comunitat Valenciana, Múrcia i Almeria.





Mercavallès


En aquest centre situat entre Sabadell i Terrassa hi operen gairebé una cinquantena d’empreses, que mouen 2,3 milions de quilograms setmanalment. El seu potencial es troba en el seu emplaçament, a la segona corona metropolitana.



Mercat del Camp de Tarragona


Emplaçat en la conurbació entre les ciutats de Barcelona, Lleida i València, i proper al port de Tarragona i l’aeroport de Reus, el Mercat del Camp de Tarragona és un punt estratègic de distribució. Va ser el primer mercat públic de venda a l’engròs de fruites i hortalisses de Reus i s’ha convertit en un centre de proveïment i distribució a gran escala amb instal·lacions per al comerç, l’emmagatzematge, la manipulació i la transformació de productes.



Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya (Mercatflor)


Creat a Vilassar de Mar el 1983, Mercatflor aglutina més del 80 % de la producció de flors i plantes de Catalunya. Disposa de prop de 300 parades de flor tallada i planta ornamental i aspira, a llarg termini, a convertir-se el principal centre espanyol de distribució cap a Europa.